Hallonketoner

Har du varit överviktig under en lång tid och provat alla möjliga kurer och dieter utan resultat? Du är inte ensam. En stor del av den svenska befolkningen är överviktiga och misslyckas gång på gång att gå ner i vikt.

Tråkigt nog finns det inga mirakel. Man måste göra den större delen av jobbet själv, men lyckligtvis lever vi i en tid fylld av möjligheter och hjälpmedel. När man försökt allt utan att lyckas är det svårt att hålla motivationen uppe, och då kan det vara bra att få en liten knuff i rätt riktning för att tappa några extra kilon och hitta tillbaka till motivationen!

Ge inte upp än!

Det finns otaliga mängder av produkter som lovar att utföra mirakel, för att du sedan ska behöva upptäcka att det var en bluff och du återigen ska bli besviken och hamna på ruta ett. Allt från örter, kosttillskott, soppdieter, pulverdieter och bantningspiller som lovar att förbättra din fettförbränning, minska aptiten och öka ämnesomsättningen. På den här sidan går vi igenom ett nytt bantningspiller, som fått stor uppmärksamhet världen över, i detalj. Du får möjlighet att själv bilda din egen uppfattning baserat på de studier och fakta som finns tillgängliga, istället för att någon lurar i dig okända preparat för att tjäna pengar.

Hallonketoner har kommit att bli en både populär och omtalad produkt, vad gäller viktminskning på snabbast möjliga sätt. Användare av tillskottet sägs ha upplevt en ökad fettförbränning. Detta ska bero på att ketonerna från hallon bryter ner fettceller på ett effektivt sätt. Om du läser igenom den här sidan är jag övertygad om att du inom ett par minuter har bildat din egen uppfattning och kan börja överväga om det är ett bantningspiller som kan hjälpa dig på traven eller inte.

Först och främst, vad är hallonketoner?

hallon

Hallonketoner kommer som ordet antyder från hallon

Hallonketoner är ett naturligt ämne från hallon, som även ligger bakom deras smakrika aromer. Man hittar även detta ämnet i mindre mängder i bland annat kiwi, tranbär och svarta vinbär. Det har också använts under lång tid inom kosmetik för dess kraftiga färg och även som smakämnen i allt från läsk till glass. De flesta människor får i sig ketoner på något sätt genom antingen frukt eller färdiga matprodukter. Trots det är det otydligt nog inte från just hallon som man extraherar ketonerna. Priset för den processen skulle bli på tok för dyrt och hela 41 kilo hallon skulle behövas för en enda dos!

Ketoner har blivit lite av ett modeord bland träningsentusiaster och andra hälsovetare. Kanske för att tilltala människor mer som vill förbränna fett med LCHF-dieten. Konstigt nog har bantningspillret ingen som helst koppling till själva LCHF-dieten och påverkar dessutom inte kroppen på samma sätt.

 

Hur fungerar bantningspillret?

Forskares intresse för hallonketoner, på molekylär nivå, ledde till att de upptäckte att det finns stora likheter med andra molekyler så som synefrin och även capsaicin (som man hittar i bland annat chili). Ett flertal studier har visat att just de två molekylerna faktiskt ökar ämnesomsättningen, så varför skulle i såna fall hallonketoner inte ha samma effekt med tanke på dess likheter? Under studiernas lopp isolerade forskare fettceller från råttor och tillförde halloketoner. Man fick fram följande två resultat:

Fettcellerna blev mer känsliga för den fettförbrännande hormonen norepinephrine som ledde till en ökad nedbrytning av fetter. Detta fick också cellerna att frigöra hormonen adiponectin (en hormon som reglerar både mängden fettsyror såväl som glykosupptaget). Adiponectin anses av många forskare ha en stor betydelse för reglering av blodsockret såväl som en stor påverkan på ämnesomsättningen.

Detta är för att smala människor har mycket högre mängder av hormonen än överviktiga människor. Vid regelbunden träning och sund kost ökar även hormonen som i sin tur leder till viktminskning. Flera studier har också bevisat att personer med allt för låga mängder av hormonen har en markant högre risk att drabbas av till exempel fetma, typ 2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och även leversjukdomar. Många anser därför att det borde vara logiskt att din ämnesomsättning och fettförbränning förbättras om du höjer dina nivåer av adiponectin.

Tänk dock på att detta inte har bevisats ännu, då mängder av studier på människor först måste göras för att kunna säga exakta siffror och resultat. Just därför vill vi göra en så grundlig genomgång av bantningspillret innan du gör beslut baserade på något du hört i farten.

Fungerar verkligen hallonketoner när man vill gå ner i vikt?

Forskningen har gett bra resultat på råttor

I undersökningar har hallonketoner gett bra resultat på både råttor och möss, som ofta leder till rätt bra indikationer på hur det kommer att fungera på människor. Trots det ska du inte luras och få tanken att det kommer att leda till några mirakelresultat. Folk som säljer en produkt vill alltid ge sina egna varor bra lovord för att öka försäljningen. I en studie matades möss med en ohälsosam fet och ohälsosam diet. Några möss gavs hallonketoner medans andra blev utan.

Forskarnas slutsatser var följande:

  • Gruppen av möss som fick ketoner uppnådde en slutgiltig vikt på 50 gram
  • Den andra gruppen vägde 55 gram (10% skillnad). 

En studie som utfördes med hjälp av 40 råttor visade att råttorna som fick kosttillskottet fick förhöjda nivåer av hormonen adiponectin, som vi pratade om tidigare, och kunde tydligt minska risken för leversjukdomar. Dessa studier har som sagt gett bra resultat på både råttor och möss, men fortfarande saknas tillräckliga fakta för att dra slutsatser om hur bra det kommer att fungera på människor.

Finns det andra fördelar med att använda hallonketoner som bantningsmedel?

Det finns en bredare kunskap om hallonketonerna från kosmetikabranschen då ämnet har använts där under en längre tid. I en av studierna har man kommit fram till några positiva effekter. Om man, i form av kräm, applicerar ämnet har det visats att hårväxten förbättras hos de som lider av håravfall samtidigt som elasticiteten ökar i huden på kvinnor.

Hur är det med biverkning och dosering då?

Här kommer vi till biten där jag vill förtydliga varför vi så grundligt gått igenom tillskottet. Man har inte använt preparatet på människor i den mån att man kan ge tillförlitlig data. Ämnet har dock hittills klassificerats som ”i allmänhet säkert” av FDA. I försöken på råttor och möss upptäckte man inte några tecken på hälsofarliga biverkningar, trots ett flertal studier där man använde sig av högre doser. Den normala rekommendationen för människor ligger på 100 till 400 mg, en till två gånger om dagen. Något som bör göras med försiktighet, särskilt om man inte har någon tolerans eller erfarenhet av kosttillskottet sedan tidigare.

Slutsats: Ska jag prova hallonketoner?

De flesta experter kan nog enas om att inte rekommendera någon att prova ett tillskott som det forskats så lite om – på människor. Hittills har man inte, av just den anledningen, kunnat ta fram några konkreta bevis på att det inte skulle fungera och inte heller på att det skulle vara ett mirakulöst bantningspiller som gör att du snabbt går ner i vikt. Tänk dig därför alltid för innan du väljer att prova ett kosttillskott. Överväg de påstådda effekterna mot biverkningar, fundera över de resultat som forskare kommit fram till och ha framförallt alltid realistiska förväntningar.

Med realistiska förväntningar menar jag att du aldrig ska ta ett bantningsmedel utan att förbättra din livsstil i samma veva. Sund kost och träning är av en otrolig vikt för att du ska må bra och kunna gå ner i vikt. Något som av sig själv leder till en hälsosam viktminskning. Med det sagt är jag väl medveten om hur svårt det kan vara att på egen hand göra de förändringarna och hålla de nya rutinerna. Ens försök till att tappa de där extra kilona och ta sig förbi det första hindret innan man hittar sin motivation och sitt driv kan givetvis bli lättare med lite hjälp på traven.

Om du väljer att prova hallonketoner kan det vara bra att leta efter en återförsäljare med returrätt, där du kan få tillbaka dina pengar om du inte känner dig nöjd med resultatet.

Publicerad: 2019-07-25 12:14:09
Senast Uppdaterad: 2019-10-17 15:57:38
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
64 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5