Grönt té

Du har säkert någon gång hört påstående som ”bli av med 10 kilo på 20 dagar” eller ”få en slank midja med ett enda piller”. Är man överviktig är det lätt att man får upp sina förhoppningar och tror att alla ens bekymmer äntligen är över, för att sen endast mötas av besvikelse och ledsamhet.

Givetvis hade alla stoppat i sig ett bantningspiller någon gång, om de kunde leverera de mirakel som de ofta påstås göra. Men sanningen är att det tyvärr inte finns några mirakelkurer för snabb viktminskning. Tappa dock inte hoppet än, för det finns hjälp att få!

På den här sidan ska vi ta en grundlig titt på på grönt te som bantningsmedel, så att du själv kan dra dina egna slutsatser baserade på de fakta som faktiskt finns och sedan överväga det mot eventuella biverkning och din egen livssituation.

Först och främst vill jag påpeka vikten av en sund kost kombinerat med en hälsosam och regelbunden träning, vare sig det är gym, powerwalks eller något annat. Det är grunden för all hälsosam viktminskning. Men det tar ju inte heller bort det faktum att man som överviktig kanske inte har det drivet och motivationen att ”bara göra det”. Man kanske behöver en liten extra knuff, bara för att komma igång eller för att snabba upp de där första resultaten som sedan får en att äntligen hitta fram till motivationen igen. Då kan bantningspiller fungera som ett hjälpmedel. Just därför vill jag också att du noggrant läser igenom hela sidan, för att sen bestämma dig vad som känns rätt för just dig.

Tillväxt av kosttillskott och bantningspiller

Kosttillskott och olika bantningsmedel har fått en explosionsartad tillväxt, och bedragare är alltid snabba med att ta fram en ny ”mirakelprodukt”. Helt utan samvete och omtanke för andra, öser de ut sina produkter i oseriösa – och ibland olagliga – onlineapotek.

Sådana produkter blir ofta olagliga, men aldrig snabbt nog, och de hinner orsaka mer skada än nytta hos förhoppningsfulla användare. Detta har därför varit en stor anledning till att människor börjat söka sig mot naturliga alternativ istället, då man undviker risken att få i sig en kemikalie som de flesta inte ens kan uttala!

Grönt te har länge använts i asiatiska kulturer, framförallt i Kina och Japan, på grund av de hälsosamma fördelar det har. Bland annat innehåller det mängder av antioxidanter men också ämnen som kan förebygga cancer såväl som ha en positiv påverkan på ämnesomsättningen.

De flesta av fördelarna i grönt te kommer från den höga halten av polyfenoler, i särskildhet en polyfenol mer känd som EGCG. Man har också tänkt att på grund av att de innehåller antioxidanter, så bör de rimligen också kunna förstärka kroppens immunförsvar och skydda hälsosamma celler från sjukdomar.

Sammansättningen av de olika ämnena antas därför i kombination skydda mot både cancer och hjärtsjukdomar samtidigt som de bör öka ämnesomsättningen, minska aptiten och ge fettförbränningen ett lyft.

Visst är det enkelt att prata om fördelar och olika ämnen. Men det är nu man ska fråga sig själv om detta naturliga kosttillskottet verkligen kommer att hjälpa dig att bli av med de där extrakilona kring magen eller rumpan.

En genomgång av hur man brygger eget grönt te

Bantningspiller med grönt te

Hur tar man egentligen en uråldrig dryck och förvandlar det till ett bantningsmedel? Jo, man använder sig av ett extrakt från samma blad som man använder i tillverkningen av teet. Man menar att detta extrakt innehåller stora mängder av polyfenol, eller EGCG, som vi pratade om tidigare.

  • Blandningen av EGCG och koffein, som också finns i grönt te, blir den kroppsliga reaktionen en dämpad hunger samtidigt som värmeproduktionen ökar och stimulerar fettförbränningen.
  • Visst kan man välja att dricka grönt te istället. Men det flesta människor, framförallt de mest överviktiga, kanske inte har den känslan för rutiner som att till exempel på bestämda tidpunkter få i sig en stor kopp te, flera gånger om dagen. Istället väljer man kanske att snabbt och enkelt ta ett bantningspiller för att hjälpa en i ens resa mot viktminskning. En del P-piller innehåller dessutom enbart grönt te, i väldigt koncentrerad form.
  • Tablettformen av grönt te innehåller dessutom ett flertal andra naturliga kosttillskott som bland annat hoodia och krom, som minska blodfetter och kontrollerar nivåerna av kolesterolet. Detta leder i sin tur till att grönt te blir mycket mer effektivt än om det förtärs på egen hand. Detta är dock endast logiska påståenden, då man ännu inte gjort tillräckligt många forskningsstudier på människor för att kunna ge garanterade fakta.
  • Om du skulle bestämma dig för att välja bantningspiller med grönt te, är det viktigt att du tittar på mängden polyfenoler, som kallas catechin i pillret, eftersom det är ett av de viktigaste ämnena som bidrar till dess effekt som gör att grönt te kan kallas för bantningsmedel.
  • Ifall du tar ett piller med 100 mg catechin två gånger om dagen motsvarar det ungefär två koppar av grönt te i drickform. Är det då värt det att välja teet i tablettform? En del experter föreslår att ett piller med 125 till 500 mg polyfenoler är mest lämpligt, dock finns det ingen fastställd rekommenderad dos.

Fungerar ett bantningsmedel med grönt te?

en kopp med gront te

En kopp med grönt té ser både läckert ut, smakar bra och gör susen för kroppen

Vid det här laget är du antagligen ganska kluven och undrar om det verkligen fungerar.

Några experter hävdar att de höga nivåerna av EGCG garanterat kommer att hjälpa dig att gå ner i vikt. Andra hävdar att det är koffein som ligger bakom produktens framgång, då det främjar thermogenesis och energiomsättningen i kroppen. Sen finns det även en del som menar att grönt te på egen hand inte kommer ha någon nämnvärd effekt på din viktminskning.

De viktigaste egenskaperna ett bantningspiller ska ha är att först och främst minska aptiten och sedan öka ämnesomsättningen. I praktiken bör grönt te besitta båda de egenskaperna. Med de höga halterna av EGCG och dess antioxidanter bör det, enligt somliga, öka din ämnesomsättning samtidigt som det hjälper kroppen att reglera blodsockernivåerna och minska det skadliga kolesterolet, eftersom det sänker mängden kolhydrater du kan absorbera.

Man har kommit fram till varierande resultat i de studier som hittills har gjorts på bantningspiller med grönt te. För att kunna ge konkret fakta behöver fler studier göras, oavsett om produkten fått positiv respons på flera håll från några forskare, tränare och hälsoentusiaster. Folkhälsomyndigheten kontrollerar inte heller inte kosttillskott som till exempel grönt te eller kaffe, därför finns det inga garantier för varken säkerhet, effektivitet eller styrka i pillerna.

När du nu läst igenom all denna information, kan du själv göra ditt val om du tror att grönt te kan vara ett bra tillskott för din diet och träning. Om du beslutar dig för att ge det ett försök, är det viktigt att inte glömma bort att det även innehåller vätskedrivande ämnen för att göra av med kroppens överflödiga vätskenivåer. Tänk därför på att dricka vatten regelbundet för att undvika huvudvärk och uttorkning.

Publicerad: 2019-07-25 11:58:38
Senast Uppdaterad: 2019-10-17 16:07:50
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
65 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5