Paleokost

Paleokosten, också känd som stenåldersdieten, innefattar en kost som eftersträvar att likna det vi åt förr i tiden. För riktigt längesedan. Om en grottmänniska inte hade tillgång till det, har inte du det heller!

Med andra ord betyder en stenålderskost mat som vi själva kan jaga eller hitta. Det kan vara kött, fisk, bär, grönsaker, frön eller nötter. Lite tråkigt nog betyder det också ingen modern mat, så med andra ord får du också säga adjö till godsaker som pasta, godis och liknande.

Sluta räkna kalorier

Det är jobbigt nog att ta första steget till att gå ner i vikt utan att hjärnan ska överstyr med matematik. Om du som många andra redan har svårt att hålla motivationen vid liv, hjälper det inte att ta en ännu jobbigare väg mot sitt viktmål. Dessutom är det skillnad på kalori och kalori. Låt oss säga att du får i dig 400 kalorier från en chipspåse, naturligtvis har det inte samma effekt på din kropp som 400 kalorier av färska grönsaker eller en fin köttbit full av protein.

Med paleokosten är det slut på ”kaloriräkenskaperna” och du kan på ett naturligt sätt använda dig av en diet som faktiskt är relativt lätt att följa. Om du är villig att göra en del uppoffringar och skippa några av de livsmedel som du är van vid, så kommer du garanterat att nå fantastiska resultat. Aldrig mer behöver du varken räkna kalorier eller svälta för att gå ner i vikt. Som om det inte vore nog kan du också bygga muskler och komma i bra form.

Visst, nu låter detta som någon slags annons som utlovar mirakel, eller som en nattsändning av det senaste träningsredskapet på TV-shop. Men faktum är att det fungerar, och det har hjälpt mängder med människor att nå sina drömmål. Läs gärna om Saint, en kille som gav stenåldersmetoden en chans, på engelska här.

Hur fungerar paleo då?

tjock man

Dagens människor är allt mer stressade och överviktiga. Samtidigt har hjärt- och kärlsjukdomarna ökat.

Du kanske tänker nu att detta är ännu en tillfällig trend bland alla bantningskurer. Men faktum är att paleokosten funnits under en längre tid med en väldig massa lovord, från världen över. Om vi går tillbaka i tiden, innan kalaspuffar och läsk, levde våra förfäder som jägare-samlare. Människans kropp har dock inte förändrats avsevärt mycket sedan dess.

  • Den forna människan: Lång, muskulös, atletisk, vig och ytterst flexibel.
  • Dagens människa: Överviktig, stressad, sömnlös, präglad av hjärt- och kärlsjukdomar, ur form och olycklig.

Vad gick egentligen snett? Lantbruket. När vi upptäckte att man kunde odla maten, och slippa leta efter den, tog agrikulturen över helt och hållet. Människor slutade jaga, bildade samhällen som ledde till en värld som ser ut som den gör idag.

Eftersom människans kropp utvecklas långsamt, har vi ännu inte anpassat oss till den övergången. Robb Wolf, lite av paleokosten upphovsman, är en före detta biokemist som beskriver människans tid på jorden väldigt bra. Föreställ dig en fotbollsplan på 100 meter. De första 99,5 meterna föreställer människans tid som jägare-samlare, medans den sista snutten på 0,5 meter föreställer dig och mig. Eftersom människans genetik i stort sett är densamma, är det omöjligt att denna massiva övergång av kost är nyttig.

Tittar du på vilket djur som helst i naturen så är ingen av dem överviktiga. Endast människan fortsätter att bli fetare och fetare, eftersom vi inte äter den mat som våra kroppar är gjorda för. Ändå fortsätter rekommendationen för pasta och spannmål att strömma ut i samhället. Varför inte istället ge din kropp naturlig näring som den kan hantera? Som färska grönsaker, frukt och kött.

Men vad är paleo egentligen för bantningsmetod?

Förr i tiden ingick inga som helst spannmål i människans kost. Som Mark från Marks Daily Apple berättar om i sin artikel, ”The Definite Guide to Grain”, startar spannmål en negativ reaktion i hela kroppens system. Spannmål innehåller massor av kolhydrater, som kroppen sedan omvandlar till en form av socker (glukos) som ger dig energi. Nackdelen är att all glukos som inte används, lagras istället som fett.

Jag kan starkt rekommendera att du tittar på videon ”Why You Got Fat” nedan, det tar bara tre minuter.

'Why you got fat' handlar om varför människor på senaste tiden blivit allt mer överviktiga

Både gluten och lektiner finns dessutom i de flesta spannmål. Nu undrar du kanske vad som är så farligt med det?

Gluten är det protein som finns i spannmål som råg, korn och vete. Många påstående om att större delen av världens människor inte egentligen tål gluten hörs mer och mer. Du har kanske sett att glutenfria livsmedel dyker upp allt ofta? En av konsekvenserna till den enorma konsumtion av gluten som vi har idag är att vi utvecklar olika sjukdomar och besvär med tiden. Gluten kan till exempel leda till fertilitetsproblem, ledvärk, sura uppstötningar och dermatit.

Lektiner är naturliga gifter (!) som du hittar i spannmål. Dessa gifter hindrar tarmens funktion att kunna reparera sig själv vid normalt slitage. Utan att behöva gå in på obehagliga detaljer så förstår de flesta att detta kan leda till flera olika typer av skador och sjukdomar. Mark beskriver problemet kort och enkelt. I bästa fall är spannmål onyttigt, i värsta fall är det direkt farligt.

Om du väljer paleo som bantingsmetod kan du räkna med att det är slut med allt socker, så vida det inte kommer från naturliga frukter. Socker ger kroppen energi snabbt, men eftersom blodsockret sjunker lika fort igen omvandlas det till fett som sedan lagras. Förbrukar du inte allt energin från sockret direkt så skapar det en hel del förödelse i kroppen på kort tid.

Inga spannmål, socker eller konstgjorda livsmedel. Studier har visat att många sjukdomar kan förebyggas genom att undvika de här tre bovarna. Läs gärna denna artikeln om cancerpatienter som avstod från socker, och se vilka resultat de har att berätta om.

Vart har min energi tagit vägen?

Om vi nu helt ska skippa de här källorna som vi vanligtvis får i oss alla kolhydrater, kanske du undrar vart du ska få energi ifrån. Människans kropp är skapad för att klara sig på ett mycket lägre kolhydratintag än vad vi gör idag. När kroppen får brist på kolhydrater börjar den ta från fettdepåerna istället och använda det till energi i en process som kallas ketogenes.

Det jag vill komma fram till är att våra kroppar är mycket mer effektiva än vad du kanske tror. Mindre kolhydrater betyder mindre glukos, vilket leder till att kroppen bränner fett som bränsle istället. Perfekt!

Bör jag undvika alla kolhydrater?

Nej. Kolhydraterna uppfyller fortfarande en funktion, trots att de inte är nödvändiga. Är du mer intresserad av detta som kallas inuit paradox, kan du läsa om det här. Själv föredrar jag att från bland annat frukt, grönsaker, sötpotatis och liknande. Eftersom dessa förekommer naturligt behöver de inte besudlas med gifter för att kunna ätas.

Fördelarna med grönsaker är dessutom att du kan äta precis hur mycket du vill, utan att gå upp i vikt. Ett högt näringsinnehåll och nästan obefintligt i kaloriväg. Sex portioner broccoli innehåller bara runt 180 kalorier och 36 gram kolhydrater medans en enda portion pasta innehåller cirka 200 kalorier och 42 gram kolhydrater. Stor skillnad, eller hur?

Innehåller paleodieten mejeriprodukter?

Många paleoanhängare är kluvna i frågan. Dock avstår merparten av mejeriprodukter, då mjölk egentligen inte är till för att drickas förutom under den korta tid som barn. Återigen, tittar du på djuren i det fri så är vi också den enda avvikande arten som fortsätter dricka mjölk efter vi växt upp. Våra förfäder, som var jägare och samlare drack inte heller mjölk utan använde sig endast av djuren för kött, läder och päls. Dessutom är en stor del av världens människor laktosintoleranta, ofta utan att veta om det.

Själv är jag också relativt splittrad i frågan, då jag utan problem kan dricka mjölk. Kanske vid ett senare tillfälle får mjölken göra en comeback i min kost, när jag behöver få i mig mer kalorier.

Om inga spannmål och mejeriprodukter, vad får jag äta då?

Avstår du helt från de tre bovarna som vi pratade om innan så kommer du vara på god väg att gå ner i vikt snabbt. Ät enbart saker som fanns tillgängligt för våra förfäder, som finns naturligt i naturen:

  • Fisk: Vild fisk framförallt. I odlad fisk finns det ofta ohälsosamma mängder gifter.
  • Nötter: Nötter har ett högt kaloriinnehåll, samtidigt mycket nyttiga fetter. Bör därför endast ätas i rimliga mängder som ett snabbt mellanmål.
  • Kött: Ekologiskt kött. Om köttet inte är ekologiskt, kommer det från ett djur som har exakt samma problem som det du nu försöker undvika!
  • Fågel: Kyckling, kalkon, anka. Allt som flyger i princip. Givetvis samma sak som ovanstående gäller här.
  • Oljor: Avokadoolja, olivolja, kokosolja. Naturliga oljor helt enkelt.
  • Grönsaker: Om du undviker att steka grönsakerna, så får du lov att äta hur mycket du vill!
  • Frukt: Naturligt socker, ofta mycket kalorier. Håll det måttligt om du vill gå ner i vikt.
  • Knölar: Sötpotatis, jams och liknande. Perfekt efter träning när du behöver fylla på med kolhydrater och återställa glykogenet.

Om du kör paleodieten, kommer en frukost bestående av biff, sparris, sötpotatis, grillad kyckling, sallad och omeletter garanterat att hålla humöret på topp. Mellanmål med äpplen doppade i mandelsmör och mycket mer är några av de saker som du får lov att äta. Samtidigt som du går ner i vikt. Det låter som en diet som vem som helst kan följa, eller hur? Du kommer dessutom att må mycket bättre, och känner dig friskare i din kropp.

Varför går man inte upp i vikt av paleodieten?

Eftersom denna dieten är sprängfylld av näringsrika och mättande ämnen, blir det praktiskt taget omöjligt att överäta.

För att uppnå samma kalorimängd från en påse chips eller vitt bröd (som du egentligen kan äta hur mycket som helst av utan att känna dig mätt och belåten) med till exempel spenat och broccoli, behöver du trycka i dig ofattbara mängder. Så mycket att du faktiskt inte ens hade orkat försöka. Om du håller en balanserad kost, som paleo, och får i dig en stor mängd grönsaker tillsammans med ekologiskt och högkvalitativt kött så håller du dig mätt i timmar utan att bli hungrig.

När jag själv ska slanka till mig inför semestern använder jag stenålderskosten tillsammans med regelbunden intervallöpning och styrketräning. Efter bara ett par få veckor är redan kroppsfettet mycket lägre och musklerna genast mycket synligare.

Men jag älskar ju pizza, pasta och mackor?

Då ska du helt enkelt inte prova paleo. Så enkelt är det!

Är du till hundra procent nöjd med din kropp och inte ser någon som helst anledning att förbättra den, så är det ingen poäng att ens påbörja en diet. Det är ingen som tvingar dig. Men om du däremot som många andra kämpar dagligen för att bli av med några kilo utan någon större framgång.. Testa!

Jag vet själv att det kan vara svårt att ge upp godsaker som pizza, bröd och behöva avstå från utekvällarna med kompisarna. Men vad är egentligen 30 dagar av ditt liv? Om du verkligen vill förändra dina vanor, din kropp och dessutom vakna full av energi på morgonen så ge det ett helhjärtat försök i 30 dagar. Du kommer inte ångra dig.

Ge inte heller upp halvvägs genom din första månad. Det tar tid för kroppen att anpassa sig, och innan du vet ordet av kommer den första personen i din närhet säga ”Har du gått ner i vikt?”. Efter det så garanterar jag att du är fast. Alla andra ser oftast resultaten före du själv gör det, och när de gör det klart för dig så kommer du att bli chockad över dina resultat.

Utan att vara allt för lätt mot dig själv, kan du även påbörja kosten gradvis om det underlättar för dig att närma dig ett hållbart kostschema. Glöm dock aldrig bort att ju bättre och noggrannare du följer paleodieten, desto bättre resultat ser du på kort tid.

Hur mycket behöver jag av varje näringsämne?

Gör det enkelt för dig själv: Först och främst behöver du protein från källor av hög kvalité. Börja med ägg, fisk, kyckling eller biff. Kombinera det med grönsaker som broccoli eller spenat, och kanske någon frukt till efterrätt. Ifall du känner dig orkeslös behöver du antagligen öka ditt dagliga kaloriintag. Naturliga och hälsosamma fetter från bland annat avokado, nötter eller olivolja blir i såna fall ett perfekt komplement.

Är du fortfarande inte övertygad?

Människans kropp är otroligt komplex, och det är tveksamt om vi någonsin lyckas hitta det perfekta bantningsmedlet. Ofta kan det verka som en tillfällig trend eller så är dieten alltför sträng i jämförelse med vad ens självkänsla och motivation tillåter.

Det enda jag kan säga är, genom att upprepa mig själv, vad är egentligen 30 dagar av ditt liv?

Visst, jag kan också spendera timmar på att dela ut länkar till olika artiklar från människor från hela världen som säger sig fått fantastiska resultat. Men det hjälper ju inte dig. Den enda som kan svara på om paleodieten och stenålderskost är någonting för dig, är du själv. På 30 dagar av den proteinrika kosten och aktiv motion, låt säga promenader och måttlig styrketräning, så kommer du själv kunna dra din egen slutsats. Lycka till!

Publicerad: 2019-07-25 12:03:45
Senast Uppdaterad: 2019-10-15 15:21:38
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
72 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5